Raskausajan vyöhyketerapia

Vyöhyketerapialla voidaan tukea raskaudenaikaista hyvinvointia ja hoitaa raskausajan vaivoja viikosta 15 alkaen. Alkuraskauden aikana hoitoa ei ole suositeltavaa tehdä, mutta esim. raskauspahoinvointia voidaan helpottaa esim. akupainannalla.

Vyöhyketerapialla saadaan luonnollista ja raskausajalle turvallista hoitoa/helpotusta mm. seuraavissa ongelmissa:
-närästys ja ruoansulatuksen ongelmat
-selän/jalkojen kiputilat tai muut kehon kivut/jännitykset
-turvotukset
-korkea verenpaine
-verensokerin nousu

Synnytystä edistävä vyöhyketerapia

Vyöhyketerapiahoidoilla vaikutetaan suotuisasti lähestyvään synnytykseen. Jo muutaman vyöhykkeen hoitosarja raskauden lopussa auttaa saamaan lempeämmän ja luonnonmukaisemman synnytyksen. Hoitojen teho perustuu mm. hermoston kautta saatavaan vaikutukseen. Hoidot tasapainottavat ja korjaavat koko kehon tomintaa. Lisäksi käsittely voidaan kohdentaa tiettyihin alueisiin ja elimiin, joita herätellään toimimaan optimaalisesti.

Suosituksena on aloittaa vyöhykesarjahoidot viimeistään raskausviikolla 36, jolloin noin viikon välein tapahtuvaa hoitoa ehtii saada tarpeellisen määrän. Keskimäärin jo 3-4 hoitoa riittää edistämään synnytystä tehokkaasti. Mitä useampi hoitokerta, sen parempi vaikutus. Viikolta 38 aloitetaan ns. vahvempi "boostaus" vyöhyketerapialla ja akupainannalla. Tämän tavoitteena on edistää synnytyksen luonnollista alkamista sekä koko synnytysprosessin jouhevaa kulkua, unohtamatta synnytyksestä palautumista. Vyöhykehoidot ovat erittäin rentouttavia ja miellyttäväntuntuisia, joten tuleva äiti saa samalla ihanan rentoutuksen hoidossa ollessaan.

Vyöhyketerapiaa saaneet odottavat äidit:
-synnyttävät ajallaan (ei yliaikaisuuksia)
-synnytys käynnistyy luonnollisesti
-kohdunsuun avautuminen on nopeampaa
-synnytyksen kesto on lyhyempi
-äiti palautuu synnytyksestä nopeammin
-synnytyskokemus on positiivinen

Palaute äideiltä vyöhyketerapiasta/ synnytysvalmennuksesta sekä doulauksesta

-Doula auttoi toteuttamaan synnytystoiveitani ja synnytyskokemukseni oli positiivisempi doulan läsnäolon ansiosta. Haluaisin doulan mukaan myös seuraavaan synnytykseen.

-Doulan läsnäolo toi henkistä turvaa minulle synnyttäjänä sekä puolisolleni.

-Doula auttoi valmistautumaan synnytykseen etukäteen. Ilman näitä neuvoja olisi synnytykseni ollut toisenlainen.

-Doula auttoi synnytyksen käynnistämisessä ja synnytyskivun lievittämisessä lääkkeettömin keinoin, kuten vyöhyketerapien ja akupainalluksen avulla.

-Akupainanta ja hieronta auttoivat rentoutumaan sekä tieto, ettei jää yksin vaikka kätilö ei ehtisi olemaan läsnä koko aikaa.

-Koin, että doula ”piti puoliani” neuvotellessaan synnytyksen kulusta kätilön kanssa.

-synnytys oli nopea, enkä ehtinyt ottaa mitään kivunlievitystä. Amme ja suihku ja selän hieronta auttoi kipuun parhaiten ja hienointa oli kun pärjäsin luomuna. Vyöhyketerapia auttoi sekä raskauden aikana, että varmasti myös synnytyksen käynnistymiseen. Synnytysvalmennus oli hyödyllinen ja kattava, hyvä kun sen pidit meille.

-kiitos ihan tuhannesti sinulle, akupisteistä oli hurja apu kipuun!!

-Pikkuinen syntyi tänään, kaikki hyvin. Hän oli vain hurjan nopea! Sairaalaan ehdittiin, reilu 1.5 tuntia kerettiin olla perillä. Menin ensin altaaseen kipua hellittämään, mutten ehtinyt olla kuin 10min kun lapsivedet meni ja alkoi ponnistuttaa. Ponnistin ensin sängyllä kontillaan, sitten jakkaralla. Ponnistusaika noin 20min. Pieniä naarmuja mutta ei tikkaustarvetta. Täysin ilman lääkkeitä, ja vauva söi heti hirmu kovalla innolla. Koko ajan oli rauhallinen ja luottavainen olo, ja miehestä oli hurjan hyvä tuki kun sekin tiesi miten voi yrittää auttaa. Kiitos synnytysvalmennuksesi.

-Synnytys meni kuin oppikirjasta, kätilötkin sanoivat Taisi olla hoidoillasi vaikutusta. Tullaan vauvan kanssa käymään hieronnassa myöhemmin.

-Uskon, että loppuraskauden vyöhyketerapioista oli apua synnytykseen. Synnytys alkoi spontaanisti. Kun pääsimme sairaalaan, lapsivesi meni melkein heti ja siirryttiin suoraan saliin. Vauva syntyi ilman kivunlievitystä. Supistukset olivat koko ajan voimakkaita ja tulivat tasaisesti, eikä sairaalassa tarvinnut viettää aikaa turhaan, heti päästiin tositoimiin. Synnytys oli ehdottoman hyvä kokemus ja eteni kerrasta maaliin asti!!

Unelma synnytys! Mikään ei olisi voinut mennä enää paremmin. Doulan ansiosta osasin esittää kätilölle tiettyjä toiveita ja sain kaiken, mitä halusinkin. Kätilöt eivät ehtineet juuri muuhun kuin rutiinitehtäviin joten doulan mukanaolo olo oli tarpeen. Hämärässä valaistuksessa oli rauhallinen ja rento tunnelma ja sain keskittyä täysin omaan tehtävääni- synnyttämiseen. Äänenkäyttöä harjoittelin ja osasin sitä hyödyntää hienosti synnytyksen kipeimmissä vaiheissa. Se auttoi sietämään kipua. Koen siis synnytykseen valmistautumisen todella tärkeänä.

-"Meidän pieni poikanen syntyi tänä aamuna klo 7.07 maailmaan. Eilen illalla supistukset alkoivat noin 11 aikaan ja puoli 4 aikaan saavuttiin sairaalaan. Ainoana kivunlievityksenä toimi vesi. Ponnistamisenkin aloitin vedessä, mutta sydänkäyrän heiketessä siirryttiin pöydälle. Maailmaan putkahti terve 3,8 kiloinen ja 52 cm pitkä poika.❤ En voi sanoin kuvailla kuinka eheyttävä kokemus tämä oli itselle esikoisen hankalan synnytyksen jälkeen. Kaikki meni juuri niin hyvin kuin lupasit.❤ Uskon että vyöhyketerapiasta oli suuri apu mutta ennen kaikkea se henkinen tsemppaus mitä sulta sain oli tämän kaiken takana. Niiiiin suuri kiitos!❤

”Esikoista odottaessa en osannut valmistautua synnytykseen etukäteen, vaan ajattelin sen vain sujuvan omalla painollaan. Synnytys oli kuitenkin pitkä ja raskas, ja vaikka kaikki sujuikin lopulta hyvin, kokemus jätti minuun synnytyspelon joka valtasi mieleni seuraavan synnytyksen lähestyessä. En kokenut osanneeni lainkaan itse vaikuttaa synnytyksen kulkuun. Tämän vuoksi halusin ehdottomasti doulan tuekseni seuraavaan synnytykseen. Synnytysvalmennuksen ansiosta omaksuin aktiivisemman roolin jo valmistautumisessa synnytykseen ja puolisoni sai varmuutta siihen miten hän voi olla tukena synnytyksessä. Valmistavat hoidot tehosivat niin kehoon kuin mieleenkin. Synnytyksen lähestyessä jännitys tiivistyi, kun juuri voimaan tulleiden koronarajoitusten vuoksi doulaa ei ollutkaan mahdollista saada synnytykseen mukaan. Kaiken lisäksi synnytys määrättiin käynnistettäväksi vauvan suuren koon vuoksi. Tunteeni vaihtelivat epäuskosta epätoivoon, mutta Johannan tyyneys ja tsemppaus kehoani kohtaan valoivat minuun uskoa, että kaikki kääntyy vielä parhain päin. Käynnistyspäivänä olimme aktiivisesti puhelinyhteydessä Johannan kanssa ja koska ballongi ei saanut aikaan ainoatakaan supistusta, saimme lääkäriltä luvan lähteä kotiin yöksi. Johanna tuli meille kotiin tekemään käynnistyshoitoa, jonka jälkeen pystyin rentoutumaan ja nukuin hyvin, heräten aamulla klo 6 aikaan todella nopeasti voimistuviin supistuksiin. Olimme sairaalassa klo 8.30. Supistukset jatkuivat edelleen voimistuvina. Kivunlievityksenä toimivat amme, puolison painallukset akupisteisiin ja ilokaasu. Klo 11.15 tyttäremme syntyi veteen, luonnollisesti ilman mitään lääkkeellistä puuttumista, aivan kuten olin toivonutkin. Voin lämpimästi suositella Johannan doulausta kaikille tuleville vanhemmille! ❤"

”Hoitosi takasivat miellyttävän ja oireettoman raskausajan ja mikä mahtavinta, sain todella eheyttävän synnytys kokemuksen. Sekä se yllätti suuresti, miten ihanasti olet läsnä hoitaessasi. Synnytys kesti kokonaisuudessaan vain 1h45min, täysin luonnonmukainen synnytys. Vedet meni yöllä klo 2:00, supistukset alkoivat samalla heti säännöllisinä 3-1min välein. Meillä oli edessä reilu tunnin ajomatka sairaalalle. Käskin miehen soittaa 10min ennen sairaalaa, että joku tulisi ovelle vastaan. Autossa alkoi kova ponnistamisen tarve. Saavuimme sairaalalle, nousin sängylle ja jäin kontilleni. Vauva syntyi kontillaan ponnistaen. Mies ehti juuri ja juuri parkkipaikalta saliin. Vaikkei ehditty akupisteitä tai muutakaan synnytyksessä, oli miehenikin opeillasi erilailla läsnä. Sain itse nostaa pojan syliin, hänen synnyttyään. Ihan mielettömän voimaannuttava kokemus.”

-On ihan mahtavaa, että saatiin aikaiseksi spontaani synnytys. Kiitos sinulle! Eikä asiakkuutemme varmasti lopu tähän.

"Mulla alko klo 21 supistukset noin 8 minuutin välein. Niitä jatku kokoajan ja lähettiin Tampereelle 12 aikaan. Sit ku oltiin Tampereella niin pääsin suoraan saliin ja olin silloin 2cm auki. Eli odoteltiin vähä et avaudun lisää et voin saada epiduraalin mahdollisesti. Siinä sit kärvistelin hetken ku supparit paheni ja olinkin pian täysin auki. Kokeilin kipupiikkiä eka kipuihin mut ei mitää hyötyä. Supistukset paheni kokoajan eikä loppuneet vaikka otin epiduraalin. Niiden tuoma kipu vaan lähti pois. Sit vaan odoteltiin et alkaa ponnistuttaan ja olin hetken konttausasennossa jotta lapsi laskeutuu enemmän. Ja niin hän laskeutuikin. Ponnistusvaihe kesti 25 min vaikka tuntu vuodelta ku vauveli oli samassa tarjonnassa kun isoveli eli pään synnytys oli ihan tuskaa mutta kyllä se sieltä sit tuli ja sai henkästä helpotuksesta ei tarvinnut välilihaa leikata. Pieni repeemä vaan tuli. Eli paremmin meni ku isoveljen synnytys ja oma ja vauvan vointi parempi. Kätilö sanoi että luultavasti mun lantion muoto vaan on sellainen että lapset syntyy tuossa tarjonnassa. Uskon että hoidoista oli hyötyä. Synnytys eteni kokoajan ja meidän vointi oli synnytyksen jälkeen hyvä ❤"

"Terkkuja sairaalasta Eilen olin yliaikaisneuvolassa ja sain lähetteen torstaille Poriin. Ei tarvinnut kuitenkaan odotella pitkään, kun tänä aamuna meni vedet kotona 5.30, Poriin päästiin 8.20 ja tyttö oli maailmassa 12.21 Kaikki voidaan tosi hyvin. Ehdin saada epiduraalin ekan annoksen ja toista oltiin laittamassa, kunnes sanoin et ei hitto! Tää syntyy kyllä nyt ei tullut tikattavaa, pari nirhaumaa vain. 4340 g oli paino eli kyllä, aika paljon isompi mitä ultrattiin! Kaiken kaikkiaan oli aika helppo synnytys ja jäi hyvä mieli."

"Tänään perheeseemme syntyi toinen prinsessa kello 9:46. Painoa hänellä 3384 g.
Synnytys lähti käyntiin yöllä kello 12 säännöllisillä supistuksilla. Ennen tätä oltiin tehty akupisteiden hierontaa ahkerasti kahden päivän aikana.
Lähdimme siitä noin 30 min päästä ajamaan Poriin esikoista mummulaan. Mummulassa otin vielä tovin supistuksia vastaan syvään hengittämällä + mies hieroi alaselkää.
Noin kello 3 yöllä saavuimme Satasairaalaan käyrille ja streptokokki-näytteelle. Tässä kohtaa olin 2 cm auki ja kohdunkaulaa reippaasti jäljellä. Halusivat minut kuitenkin sairaalaan tarkkailuun. Streptokokki-näytekkin oli lopulta posiviinen. Antibioottia siis suoneen."
Vastaanotin supistukset yksi kerrallaan hengitellen seisten, lantiota pyöritellen, synnytyslaulaen, lämpöpussi selässä ja miehen hieroessa selkää.
Kello 7 aikaan supistukset kovenivat ja sain kuulla olevani 6 cm auki ja kaulan lyhentyneen hienosti. Pääsimme synnytyssaliin.
Siellä toivoin hieman helpotusta supistuksiin ja minulle annettiin kohdunkaulan puudute. Tämän lisäksi kalvot puhkaistiin, jotta pääsin miehen kanssa lämpimään suihkuun vastaanottamaan loput intensiiviset supistukset. Onneksi puudute ei vienyt minulta täysin supistusten saati ponnistamisen tarpeen tunnetta.
Tulimme suihkusta pois, koska minua alkoi ponnistuttamaan. Pääsimme takaisin saliin sängylle ja pieni alkoikin ilmoittaa tulevansa ulos. Ponnistin puoli-istuvassa asennossa, sillä se tuntui parhaalta. Neljä ponnistusta ja tyttö oli maailmassa. ❤ Minulle ei tullut repeämiä eikä nirhaumia. Synnytysajaksi merkittiin 9 h.
Ja mikä parasta. Tyttö on ahnas imemään rintaa. Viihtyi salissa rinnalla yli tunnin.
Tämä synnytyskokemus oli aivan huikea ja en usko, että olisin päässyt näin ihanalla kokemuksella ilman hoitojasi ja vinkkejäsi. Joten suuri kiitos! ❤


Saatavilla on myös seuraavat video-oppaat kotikäyttöön:
*raskaudenajan vyöhyketerapia
*synnytystä edistävä vyöhyketerapia